Driekleurglansspreeuw Spreo superbus (Ruppell)

De driekleurglansspreeuw is een van de mooist gekleurde spreeuwen en daarom een veel begeerde volière vogel. In de vrije vlucht fleurt hij zijn omgeving op en verbaast kenner en leek met zijn prachtige metaalachtige kleuren.
Beschrijving man: kop en hals blauw-zwart, nek donkerblauw. Rug en vleugels staalgroen glanzend, alleen de slagpennen zijn zwartachtig, op de vleugeldekveren 2 rijen zwarte punten, stuit en bovenstaartdekveren blauw glanzend, staart donkerblauw.

Borst staalblauw glanzend, door witte dwarsband gescheiden van het rood-bruin van de verdere onderzijde, onderstaartdekveren wit. Oog geel, snavel zwart, poten zwart. De pop is gelijk aan de man. De jongen hebben de kop en hals zwart, borst en buik mat rood, witte borstband ontbreekt. Oog zwart.

LENGTE 21 cm.

Ondersoorten Geen.

Verspreiding Zuidoost-Soedan, Zuid-Ethiopie, Somalië, naar het Zuiden tot Tanzania.

GELUID De roep is luid en schril. De zang is lijsterachtig en wordt luid voorgedragen, ook door de pop.

LEVENSWIJZE Bewonen de steppen en savannen, meestal in groepen; ze zijn niet schuw. Voeding: wormen, insecten, vruchten en bessen. Broeden in bomen, zelden in struiken. Het nest is kogelvormig en wordt gemaakt van takjes, vaak worden meerdere nesten aan elkaar gebouwd.

ALGEMEEN Kwam pas na de eerste wereldoorlog in grotere aantallen op de Europese vogelmarkt. Ze worden veel gehouden om hun kleurenpracht, gemakkelijke verzorging en gestadige zang. Tegenover de verzorger zijn ze al gauw niet schuw meer.

GEWENNING Wildvang is vaak zwak en moet een bijzonder goed voedsel hebben, dus universeelvoer met gedroogde miereneieren, kort gesneden vlees, hardgekookt ei, bessen en dagelijks 2-3 vitaminedruppels. Verder sprinkhanen, meelwormen, regenwormen, pissebedden en in melk opgeloste bijenhoning. Ze kunnen met levende meelwormen aan het universeelvoer worden gewend (op het voer leggen). Als ze pas ingevoerd zijn, hebben ze behoefte aan warmte. Het beste is om meerdere exemplaren in een kleine binnenvolière samen onder te brengen.

HUISVESTING Voor een kooi (minstens 1 m lang) niet aan te bevelen; worden ze toch hierin gehouden, dan vloeipapier dat dun wordt bestrooid met zand en bosaarde als bodembedekking gebruiken. Vanwege de geur vaak vernieuwen. Ze zijn bij uitstek geschikt voor volières. De buitenvolière beplanten met struiken en kleine bomen, die, als de volière ruim genoeg is en niet te dicht bevolkt, niet zo gauw bevuild worden. Als er een verwarmd nachthok aanwezig is, kunnen ze gedurende de winter in de buitenvolière blijven.

VOEDING Als bij Gewenning, bovendien nog groenvoer, fruit en verse miereneieren.

KWEEK Al vaak gelukt, is niet moeilijk als de vogels in een grote vlucht zijn ondergebracht. Indien mogelijk een paartje alleen houden. Het geslachtsonderscheid is erg moeilijk te bepalen, omdat er niet alleen geen kleurverschil is, maar ook de vrouwtjes zingen.
Begin broedtijd in de buitenvolière is begin mei, jaarlijks 2-3 broedsels. Nestgelegenheden: meestal worden nestkasten ter grootte van spreeuwenkasten betrokken en opgevuld met vezels en halmen.

De nestholte wordt in hoofdzaak bekleed met vleugelveren. Legsel: 2-4 eieren, alleen de pop broedt. De broedduur is 15 dagen. Opfokvoer: verse poppen van liefst grote mieren, wormen, rupsen, sprinkhanen, verschillende insecten, fruit, bessen en universeelvoer. Beide ouders voeren.

De jongen vliegen na ongeveer 20 dagen uit en worden aansluitend nog ca. 14 dagen gevoerd, daarna zijn ze zelfstandig.

Uit een grote volière hoeven ze niet verwijderd te worden.

Medische aanwijzingen De badschotel niet onder een tak of zitstok plaatsen, anders vervuilt het water en bij het drinken worden dan eventuele ziekteverwekkers, die zich in de uitwerpselen bevinden, weer opgenomen.

 


Terug naar de homepage

Tropische vogels | Afrikaanse prachtvinken | Australische prachtvinken | Zebravinken | Japanse meeuwen | Wevers en wida's
| Insecteneters | Vruchteneters | Gorzen | Duiven en kwartels

Otto van Reesweg 45
4105 AB Culemborg

Telefoon: 0345-518326

E-mail: info@speciaalclub.nl