Klik hier voor meer informatie over kolibri's
De aanduiding insecteneters wordt in de vogelhobby veelal gebruikt om het verschil aan te duiden met de zaadetende vogels, die in onze hobby domineren. Maar ook onder de zaadeters zijn er vele die voor de opfok van de jongen echt dierlijk voer meten hebben om hun jongen groot te krijgen.

Het gaat bij het houden van insecteneters minder om het kweken en het verzorgen van de paartjes dan wel om het houden van goede zangvogels, die onafscheidelijke huisgenoten worden of van interessante en prachtig gekleurde vogels, die door hun levendigheid en intelligentie boeien. Het nabootsingstalent van vele soorten is vrij groot, geluiden van andere vogels, van huisdieren en ook de menselijke stem worden soms vlug overgenomen. Over het algemeen ontstaan er sneller persoonlijke contacten tussen deze vogels en hun bezitters als bij de zaadetende vogels.
Wie eenmaal deze tak van de liefhebberij heeft laat deze zelden meer varen.

Toch is ook een waarschuwing op zijn plaats. De verzorging van deze vogels vereist toewijding en ervaring.Beginnende liefhebbers kunnen zich het beste eerst met het houden van zaadeters bekwamen omdat anders teleurstelling en schade aan de hen toevertrouwde vogels vaak niet zal uitblijven.
Ook is het kostenplaatje duidelijk anders: levende voedseldieren zijn aanzienlijk duurder dan een kilo zaad. Er zijn twee soorten gelijk in hun eigenschappen en verzorgingseisen: de een eet alleen miereneieren, de andere houdt het bij meelwormen of buffalowormpjes, de derde wil zelf zijn vliegjes vangen, weer andere eten gretig vleesmaden, die in hengelsportzaken te koop zijn en er zijn zelfs vogels die uitstekend gedijen op kattenvoer uit blik.Iedereen heeft ervaren dat een vogel snel tam wordt als men eenmaal heeft ontdekt wat zijn lievelingskostje is. Hij komt dan op de hand van de verzorger zitten om het hapje weg te halen.
Drinken moet altijd makkelijk te vinden en vlak bij de hand zijn: een tussen de tralies verstopt fonteintje vindt de vogel pas als hij zijn nieuwe kooi al door en door kent. De vogel moet vanaf zijn zitstok vlak voor en onder zich een waterbakje en een voerbakje kunnen vinden.

Ook vereist het in huis houden van deze vogels grote hygiëne omdat de uitwerpselen veel minder reukloos en vast zijn als bij de zaadeters. Omdat deze vogels meestal ook bij wat hogere temperaturen worden gehouden is een onrein hok al snel een kweekplaats voor bacteriën.

Badwater is voor veel vogels onontbeerlijk. Na een bad strijken ze hun veren op, komen hierdoor in beweging en dit wekt honger op.
Nergens gaat zozeer de regel op dat men aan de vogel kan zien met wat voor liefhebber men te doen heeft, want alleen bij een zeer grote toewijding zal het verenkleed van de vogels smetteloos en gaaf zij en zal de vogel de prachtige glans tonen die hem in de vrije natuur zo siert. 

De volgende soorten zijn op onze site beschreven:

 

Terug naar de homepage

Tropische vogels | Afrikaanse prachtvinken | Australische prachtvinken | Zebravinken | Japanse meeuwen | Wevers en wida's
| Insecteneters | Vruchteneters | Gorzen | Duiven en kwartels

Otto van Reesweg 45
4105 AB Culemborg

Telefoon: 0345-518326

E-mail: info@speciaalclub.nl