|
De soorten van de familie Neophema behoren zonder twijfel tot de fraaiste en meest elegante Australische parkieten, die zonder al te veel problemen ook in een goed beplante gezelschapsvoličre kan worden gehouden.
Van alle Neophema-soorten is de Splendidparkiet Neophema splendida niet alleen de kleurrijkste maar ook de rustigste vertegenwoordiger. Zij leven in licht heuvelland in West Australië. Zij voeden zich daar met de zaden van de verschillende grassoorten en eucalyptusstruiken. Drinken doet deze soort maar heel weinig: hij heeft zelfs een uitgesproken hekel aan water. Ook vorst verdragen deze schitterende vogels slecht
Splendidparkieten broeden in de natuur in gaten van takken en bomen op geringe hoogten en hebben veel kleinere nesten dan de overige neophema-soorten. Meestal is het legsel drie eieren, zelden 4 of meer. De broedtijd valt in hun geboorte land in september en oktober, in
Neder- land beginnen ze vaak ook al hartje winter met hun nest.
Het verdient dan ook dringende aanbeveling om deze vogels alleen in een vorstvrije ruimte te laten overwinteren om te voorkomen dat ze aan legnood of longontsteking ten onder gaan.
Hoeveel de splendidparkieten niet meer zo extreem duur zijn als enkele tientallen jaren geleden, ze zijn nog altijd zeldzamer en dus kostbaarder dan bv hun nauwverwante soortgenoot de turquisine parkiet.
Vooral de poppen van de Turquisine parkiet en de splendidparkiet lijken op elkaar, maar het turquise blauw aan kop- en vleugels is veel lichter van kleur.
De wildkleurman heeft een blauwe kop, een blauwe nek, dat in donkerblauw overloopt bij de zwarte snavel, groene nek, borst en rug, gele buik en staart onderdek. Het meestkenmerkende bij de man is de rode plek op de borst, waarvan de grootte individueel sterk afwijkt. Andere neophema-soorten, die veel in de Nederlandse voličres worden gehouden zijn: De turquisine parkiet Neophema pulchella De elegant parkiet Neophema elegans De blauwvleugelparkiet Neophema chrysostoma De oranjebuikparkiet Neophema chrysogaster. De rotsparkiet Neophema petrophila is veel zeldzamer in de West Europese voličres.
De bourkes parkiet, Neophema bourkii, is niet zo zeldzaam, maar wordt door diverse auteurs ingedeeld als Neopsephotus bourkii, omdat er nog geen bastaarden met de andere soorten bekend zijn.
|
|