|
De bourkes parkiet, Neophema bourkii, is niet zo zeldzaam in onze volieres. In uiterlijk en gedrag lijkt ij heel veel op de Neophemasoorten, maar hij wordt door diverse auteurs ingedeeld als Neopsephotus bourkii, omdat er nog geen bastaarden met de andere soorten bekend zijn
Uiterlijk: mannetje: voorhoofd blauw, grijswitte tekening om de ogen, kop, nek, rug en stuit grijsbruin, bovenstaart zwartgroen, keel en bovenborst rose. De flanken turkooisblauw, vleugeldekveren blauw, snavel blauwachtig hoornkleurig. Het vrouwtje lijkt veel op het mannetje, maar mist de blauwe voorhoofdskleur.
Lengte: 23,5 centimeter. Herkomst: binnenlanden van Australië, Zuidwest Queensland, Nieuw-Zuid-Wales, West-Australië.
Bourkesparkieten broeden in de vrije natuur in boomgaten van 1-3 meter hoogte, de eieren worden zonder nestmateriaal in de molm geleged. De nestkast van de Bourkeparkiet moet minimaal 17 bij 17 bij 25 cm groot zijn. Het invlieggat heeft een diameter van ongeveer 4,5 centimeter. Een nest bestaat uit 3 tot 6 eieren, die door het vrouwtje in 18 dagen worden uitgebroed. De grootte van de eieren bedraagt 20 bij 17 mm. Na 4 weken verlaten de jonge vogels het nest en worden dan nog 2 á 3 weken door beide ouders gevoerd. Bourkeparkieten broeden als regel twee maal per seizoen. De Bourkeparkiet is een harde vogel die in de winter maanden in de buitenvoliere kan overwinteren. Hij is makkelijk bestand tegen temperaturen tot -7 graden. Inmiddels zijn er vele mutanten van deze soort gekweekt, waaronder: Lachs, opaline, geel, blauw, rubino, fallow, zelfs wordt er sporadisch melding gemaakt van een witte Bourkeparkiet.
Voeding: Het basis dieet voor deze soort bestaat uit een speciaal Neophema zaad mengsel. Daarnaast kan mondjesmaat groenvoer worden verstrekt en in de kweekperiode wordt het menu aangevuld met eivoer. Fruit wordt niet veel gegeten. Gekiemde onkruidzaden worden door deze vogels wel gegeten en door mij meestal door het eivoer gemengd in de kweekperiode. Voer hiervan niet teveel en zorg dat het in een keer opgegeten wordt in verband met de snelle bederfelijkheid van dit eivoer mengsel, vooral tijdens erg warme dagen.
|
|