Aangesloten bij de Algemene Nederlandse Bond van Vogelhouders

Bij overgang van het ene merk nectarvoer naar een andere merk nectarvoer mogen deze nooit door elkaar gemengd worden. Als u van plan bent om van voeding te veranderen dan kunt u dat het beste doen door nectarbuisjes op te hangen met het oude merk en met het nieuwe merk. Door het aantal buisjes met het nieuwe voer geleidelijk (in 7-10 dagen) op te voeren is de kans op eventuele problemen zeer gering.
Het om de 10-15 minuten moeten eten geeft al aan dat de kolibrie een bijzonder hoge verbranding heeft.
Ter vergelijking het volgende. Als een mens net zo hard zou werken als een kolibrie dan verbrandt ie in één dag meer dan 100.000 calorieën.
De bouw van het lichaam alsmede de organen, zoals bijvoorbeeld het hart en de longen, zijn helemaal aangepast aan de verhoogde arbeidsprestatie van de vleugels. Zo maakt het hart een veertigste deel uit van het totale lichaamsgewicht. Daarmee hebben kolibries de grootste hartmassa van alle vogels, en ook de 1000 tot 1200 hartslagen per seconde betekent in de vogelwereld een eenmalige topprestatie. Daarbij hebben kolibries een ademfrequentie, die tot vijf ademhalingen per seconde bedraagt.
Dat is bijvoorbeeld het dubbele in vergelijking met zangvogels.
s'Nachts kunnen kolibries niet om de 10-15 minuten eten.
Kolibries bezitten dan ook het vermogen om tijdens de slaap hun dagelijkse energieverbruik terug te brengen met 95%.
Tijdens de slaap verstijven ze namelijk helemaal, waarbij de stofwisseling en hartslag alsmede de lichaamstemperatuur daalt. Tijdens de slaap stoppen ze de snavel niet in de rugveren maar gaan op een tak zitten met uitstaande lichaamsveren en de snavel onder een hoek naar boven gestoken.
Kolibries worden 8-10 jaar oud. Gelet op hun formaat, overtreffen ze daarmee alle warmbloedige dieren.

Kolibries worden door de Indianen in Midden-Amerika - Zonnestraaltjes of ook wel Vlechten van de morgenster genoemd. Typeringen, die deze webpagina niet beter zouden kunnen afsluiten.


Over het algemeen zijn ze ook sterker dan hun uiterlijk doet vermoeden.
In Nederland moeten zij altijd beschermd worden tegen onze weersinvloeden en een kas of vitrine is dan ook de meest aangewezen huisvesting.

De bronnen voor de informatie op deze site is voor een deel afkomstig van de speciaalclub vruchten en insecteneters en verder uit boeken zoals deel 2 van Vogels uit Zuid Amerika van A. Rutgers.
De foto's zijn, tenzij anders aangegeven, van de auteur.
De foto's zijn deels gemaakt tijdens de show van de speciaalclub Insekten- en vruchtenetende vogels in Waalwijk in november 2002.
Ik dank deze speciaalcub voor hun gastvrijheid.

H. Rens - Culemborg

Introductiepagina kolibri's | Soorten kolibri's | Groenstaart komeet kolibrie | Fanny's kolibri | Lessons amazilia | Goulds violetoorkolibri | Vorkstaart woudnimf | Zwarte Jacobin | Muskietkolibri | Violetbuik of juliakolibri

Ons adres:

Secretaris Speciaalclub Exoten en Parkieten

Otto van Reesweg 45
4105 AB Culemborg

Telefoon: (0345) 518326
E-mail: info@speciaalclub.nl