Aangesloten bij de Algemene Nederlandse Bond van Vogelhouders

De Zwaardkolibrie, die voorkomt in Ecuador, Zuid-Amerika en z'n biotoop (=natuurlijke omgeving) heeft in Quenca.
Een andere kolibriesoort die voorkomt in Ecuador is de Gould-violetoorkolibrie. Deze soort heeft z'n biotoop in de bossen rondom de evenaar en bouwt daar ook z'n nest. De Gould-violetoorkolibrie voedt zich o.a. met nectar uit de Puya-bloem.
Ook de schitterende Victoria-sylfe met z'n zeer mooie en lange staart is een bewoner van Ecuador.
Op de Nederlandse Antillen is de kolibrie eveneens vertegenwoordigd. Zo vinden we bijvoorbeeld de rode kolibrie op Bonaire en de groene kolibrie, ook wel "blenci" genoemd, op Curaçao.


Huisvesting:
Het houden van kolibries stelt bijzondere (hoge) eisen aan de huisvesting. Zoals reeds eerder beschreven komen ze uit Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. Het natte en koude klimaat in ons land is dus zeker niet ideaal voor hun. De volière zal hier dan ook op aangepast moeten worden. Concreet betekent dit dat ze gehuisvest dienen te zijn in een verblijf met een temperatuur van 18 C tot 22 C. Daarbij vragen kolibries een ruim verblijf, dat per paar vogels, een lengte dient te hebben van 3 tot 4 meter, een breedte van 1 meter en een hoogte van 2 tot 3 meter.
De temperatuur dient zoveel mogelijk constant te zijn, hetgeen het beste te verwezenlijken is door te kiezen voor een verwarmingssysteem met thermostaat.
Als verlichting kan gebruik gemaakt worden van Tl-buizen, die per dag ongeveer 12 tot 14 uur moeten branden.
De luchtvochtigheid in het verblijf dient te liggen tussen de 60 en 70%.
Verder dienen in het verblijf planten (bij voorkeur bloemdragend) en bloemen geplaatst te worden. Kies voor planten met fel gekleurde bloemen. Kolibries blijken namelijk een sterke voorkeur te hebben voor felle kleuren. Onderzoekers maken, bij het zoeken naar kolibries, van dit gegeven gebruik door vooral daar te zoeken waar zich fel gekleurde bloemen bevinden.
Als zitstokjes kunnen het beste "levende" dunne takjes worden aangeboden, die echter gemakkelijk vervangen moeten kunnen worden.
Kolibries houden van baden, reden waarom we in het verblijf platte ondiepe schalen met water dienen neer te zetten.
Als bodembedekking kan gebruik gemaakt worden van kattenbakstrooisel. Uit bovenstaande zal u duidelijk geworden zijn, dat vooral vitrines en plantenkassen ideale onderkomens zijn om kolibries in te houden.

Aanschaf:
Met betrekking tot de aanschaf van kolibries zou ik het volgende willen opmerken.
Verdiep u, alvorens u overgaat tot de aanschaf van kolibries, in de vraag: `Hoe hou ik kolibries?'
Vooral wanneer u nog helemaal geen ervaring heeft en nog nooit suikervogels en of nectarvogels heeft gehouden is de kans op mislukkingen niet te onderschatten.
Mocht u overwegen om kolibries aan te schaffen dan kunt u naar mijn mening het beste informatie inwinnen bij de Speciaalclub voor liefhebbers van insecten- en vruchtenetende vogels. Binnen deze Speciaalclub die zo'n 500 leden telt, is de kennis aanwezig om u te begeleiden en te helpen bij de eventuele aanschaf van kolibries.

Karakter van de vogel:
Kolibries zijn over het algemeen vrij agressief en leven veelal op zich zelf, dit ondanks hun nietige verschijningsvorm.
Dit "karaktertrekje" wordt veroorzaakt doordat kolibries een zogenaamde voedingsterritorium bezitten. Dat wil zeggen dat ze een bepaald gebied "bezitten" waarbinnen ze hun voedsel zoeken en waarin geen indringers worden geduld. Gebeurt dit wel dan wordt het voedingsterritorium op agressieve wijze verdedigd. De Amazilie-kolibrie, die voorkomt in Costa Rica (4), blijkt dit territoriumgedrag in extreme mate te bezitten. Woorden als angst en vrees komen in het woordenboek van de kolibrie niet voor. Het zal u duidelijk zijn dat het karakter van deze vogels van grote invloed zal zijn op de huisvesting in gevangenschap.

Het broedproces:
In het broedproces vervult het popje vrijwel al het werk. Ongetwijfeld heeft het karakter van de vogels hier mee te maken. In de paartijd baltsen de mannetjes met weinig spectaculaire bewegingen voor het popje.
Toch is het baltsen van de vogels schitterend om te zien door de glanzende kleuren van het verenkleed van het mannetje en de dikwijls mooie en ingewikkelde versieringen van dit verenkleed, zoals bijvoorbeeld de reeds eerder genoemde kuiven, kragen en staartpluimen.
Lees hier verder

Introductiepagina kolibri's | Soorten kolibri's | Groenstaart komeet kolibrie | Fanny's kolibri | Lessons amazilia | Goulds violetoorkolibri | Vorkstaart woudnimf | Zwarte Jacobin | Muskietkolibri | Violetbuik of juliakolibri

Ons adres:

Secretaris Speciaalclub Exoten en Parkieten
Otto van Reesweg 45
4105 AB Culemborg

Telefoon: (0345) 518326
E-mail: info@speciaalclub.nl